Príčiny nízkeho sebavedomia a 5 tipov, ako ho zvýšiť

Povedzme si to celkom úprimne. Naši rodičia, ale aj učitelia, nás väčšinou kritizovali. Tú za zlú známku, ondy kvôli nepozornosti, neopatrnosti alebo hlučnosti. Aj keď to zrejme mysleli dobre, rozhodne z vás kvôli tomu nevyrástol sebavedomý človek. Našťastie, nikdy nie je neskoro zmeniť niečo k lepšiemu.

Dnešná doba je silne orientovaná na výkon. Ten sa posudzuje podľa rôznych kritérií. V škole je to poslušnosť, schopnosť bifľovať sa látku a dobré hodnotenie pri skúškach a pri testoch. V dospelom živote je všeobecným meradlom úspechu to, či má človek vzťah, deti či svoj vlastný dom. A má hlavne dobrú prácu.

Lenže, pre mnoho ľudí sú tieto méty nedosiahnuteľné. Pretože si neustále opakujú slová kritiky, ktorá pre nich mali ich rodičia. Prípadne, už na tieto veci dosiahli, ale nie sú v skutočnosti šťastní. Pretože len plní očakávania a neplní si svoje vlastné sny.

Preto vám dáme pár tipov, ako zlomiť prekliatie, ktoré so sebou nízke sebavedomie prináša. A povieme vám, aké kroky vás môžu priviesť k tomu, aby ste mali odvahu žiť život, ktorý by ste chceli.

Príčiny nízkeho sebavedomia

Príčiny nízkeho sebavedomia

S nízkym sebavedomím musíme mnohokrát zápoliť už od detstva. Pretože nás neustále niekto kritizuje. A požaduje od nás stále lepšie a náročnejšie výkony. Aj keď to treba nie je v súlade s našimi schopnosťami, záujmami alebo nadaním.

Negatívne dopady má aj:

  • Zlé hodnotenie v škole
  • Zlá finančná situácia
  • Nešťastné partnerstvo
  • Zdravotný stav
  • Mentálna nastavenie a psychické zdravie

Aj keď máme rad vecí vo svojich vlastných rukách, nie je vždy ľahké sa vymaniť z toho, čo po nás chcú ostatní. Je veľmi ťažké ukončiť vzťah. A to aj napriek tomu, že vám z nejakého dôvodu nevyhovuje. Zdravotný stav zase vyžaduje veľkú disciplínu pri dodržiavaní liečby a pravidelné dochádzanie k lekárovi. Atď.

5 tipov, ako si zvýšiť sebavedomie

Najlepší spôsob, ako získať sebavedomie, je to, že sa naučíte spracovať pre vás problematická témy. To posledné, čo by ste totiž chceli, je falošné sebavedomie. Ktoré v skutočnosti nevychádza z vášho vnútorného presvedčenia, ale naopak z vášho trvalého pocitu menejcennosti. Ak sú vaše problémy komplikovanejšie a myslíte, že na nich nestačíte, nie je vôbec hanba objednať sa k terapeutovi, alebo k psychológovi. Od toho tu sú. Až potom môžete podnikať ďalšie kroky, ktoré vám pomôžu s pozitívnym vnímaním vlastnej hodnoty.

Ovládnite svoje myšlienky

Hoci si to vôbec neuvedomujete, počas dňa k sebe neustále hovoríte. Aj keď len v duchu. Skúste tento vnútorný monológ sledovať. A zistite, čo je jeho predmetom. Hovoríte si pozitívne veci? Alebo sa vynechávajú tým, čo vám hovorili ostatní? Ak máte uspieť, vo vašej mysli nie je miesto pre myšlienky typu: To nezvládnem. Som k ničomu. Nemám šancu uspieť.

Kto to hovorí? Niekto iný, alebo vy sami sebe? Ak to sú cudzí ľudia, čo im dáva ten kredit, ktorý zapríčinil, že beriete ich slová vážne?

ako zvýšiť sebevědomia
ako získať sebevědomia

Buďte k sebe láskaví

Aj napriek všetkej práci na sebe sa stáva, že vám niečo proste nejde. Keďže ste dospelí, nemá zmysel sa tým trápiť. Buďto na tom začnite pracovať. Alebo si zaplaťte niekoho, komu to ide lepšie. (Účtovné, pani na upratovanie, online nákupy potravín, kedy môžete priebežne kontrolovať košík …) Tiež myslite na to, že aby ste mohli fungovať a cítili ste sa dobre, potrebujete odpočívať, zdravo jesť a musíte mať okolo seba ľudí, ktorí vás podporujú v tom , čo robíte.

Stanovte si reálné cíle

Veľakrát naše sebavedomie pokrivkáva kvôli tomu, že nie sme schopní plniť megalomanské ciele, ktoré sme si vysnívali. Pravda je taká, že v živote je možné docieliť mnohých veľkých vecí. Ale len za predpokladu, že si ich rozdelíte na menšie pracovné úseky. Akonáhle je zvládnete odbavovať, začnete sa približovať k vytýčenému cieľu. Je ale pravda, že to bude vyžadovať veľa sebadisciplíny a času.

ako mať sebevědomia
ako byt sebevědomějšia

Akceptujte svoju inakosť

Pre niekoho je najvyššou métou obrovská rodina. Pre iného zase život naplnený cestovaním a zážitky. Alebo treba niečo úplne iné. A je to tak úplne v poriadku. Vždy tu bude niekto, kto vám bude hovoriť, čo by ste mali, alebo nemali chcieť, alebo robiť. Je to ale váš život. Preto s ním môžete naložiť tak, ako chcete vy. Nehľadiac na to, čo vám kto rozpráva. Chcete zapadať, alebo zažívať pocity šťastia i napriek tomu, že vášmu životnému štýlu nebude úplne každý rozumieť? Je to na vás.