Účinky testosterónu: Aký má vplyv na naše telo?

Aj keď si to mnohí z nás moc neuvedomuje, naše telá, ale aj správanie, sú ovplyvnená hormóny. Zatiaľ čo u žien hrá kľúčovú úlohu estrogén, pre mužské telo je veľmi dôležitý testosterón. Poznáte všetky jeho úlohy?

Hoci máme o zložení tela a o rade jeho procesov celkom jasno, faktom je, že toho o ňom ešte veľa nevieme. (Napríklad netušíme, kde sídli tá vec, ktorej hovoríme duše, vďaka ktorej si uvedomujeme sami seba.) Trochu tajuplné sú aj hormóny. Telo niektoré dovedie vyprodukovať samo. Sme ale schopní mu ich dodávať aj z vonkajších zdrojov.

Keďže ale hormóny pomerne dosť ovplyvňujú to, ako vyzeráme, alebo čo robíme, rozhodne nám nemôže nijako uškodiť, keď o nich budeme vedieť čo najviac informácií.

Dnes sa kvôli tomu zameriame na testosterón.

Čo je to testosterón?

Čo je to testosterón?

Testosterón je steroidný hormón, ktorý patrí do skupiny androgénov. Aj keď ho majú v malom množstve v tele i ženy, ide o hlavný mužský pohlavný hormón. Za jeho produkcii sú zodpovedné predovšetkým Leydigove bunky v semenníkoch. A potom tiež nadobličky. Jeho najväčšou expanzia v telách mužov býva prítomná v období puberty, kedy dochádza k rozvoju pohlavných znakov.

Aj keď býva testosterón pomerne stabilný, vplyvom starnutia, alebo nevhodného životného štýlu môže začať jeho produkcie klesať. Čo má potom veľa následkov, ktoré sa odrážajú nielen na fyzickom zdraví, ale aj na mužovej psychike.

6 najlepších účinkov testosterónu

Ako už bolo povedané vyššie, testosterón má celý plejádu účinkov. Keďže si ich ľudia väčšinou vybaví len pár, spoločne sa pozrieme na nejaké ďalšie. Ktoré napríklad až tak nepoznáte.

Produkcia spermií

Možno sa budete pri čítaní tohto bodu trochu ošívať. Faktom ale je, že bez spermií by tu nikto z nás nebol. Bez neho by totiž nedošlo k oplodneniu ženského vajíčka. Keďže sú muži od prírody naprogramovania k tomu, aby mali čo najväčší počet potomkov, spermie sa tvoria prakticky neustále. Takže ste pripravení pustiť sa do akcie.

testosterón účinky

Vzhľad pohlavných orgánov

Počas dospievania nedochádza k fyzickým zmenám len u dievčat. Ale aj u chlapcov. Okrem hlbšieho hlasu ich čaká aj rast penisu a dozrievanie semenníkov. Bez testosterónu by k tomu ale nedošlo.

Libido

Testosterón má pozitívny vplyv na mužské libido. Tiež môže mať podporný účinok na dvorenie, alebo na súperenie o vybranú ženu. V podstate ide o mechanizmus, ktorý zaisťuje sexuálne úspešnosť a reprodukčné správanie.

Svaly

Muži majú od prírody omnoho viac aktívnej svalovej hmoty ako ženy. A to aj keď sa obe pohlavia venujú kultiváciu tela podobne, či porovnateľne intenzívne. Veľkú úlohu v tom hrá testosterón, vďaka ktorému je pre mužov naberanie svalov oveľa jednoduchšie ako pre ženy.

testosterón svaly

Ukladanie tuku

Nehľadiac na to, koľko máte rokov, často môžete zjesť prakticky čokoľvek a s veľkou pravdepodobnosťou to na vás nepôjde vidieť. A opäť za to môže testosterón. Tým, že ho máte v tele veľa (a ešte máte viac svalovej hmoty), rýchlejšie spaľujete. Situácia sa začne meniť až postupom času. Pokles testosterónu totiž často sprevádza ukladanie tuku v problematických partiách.

Pevné kosti

V škole nás učili, že silné kosti robí vápnik. Pravda je ale taká, že je toho potrebné oveľa viac. Napríklad kolagén, vitamín K, vitamín D, alebo horčík. A tiež veľa proteínov. Ovšem, potreba sú aj pohlavné hormóny.

To ale samozrejme nie sú jediné úlohy, ktoré testosterón v mužskom tele má. Ak vás trápia jeho pokles, odrazí sa to aj na častých zmenách nálad, alebo na nízkom sebavedomí. Preto je dôležité dbať na dlhodobo udržateľný životný štýl. Ten by mal zahŕňať fyzickú aktivitu, kvalitný spánok a vyvážený jedálniček, v ktorom je veľa vitamínov, minerálov a ďalších živín. Doplnkom potom môže byť dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy s bylinkami pre mužov.