Čo spôsobuje úbytok svalovej hmoty a ako ju udržať?

Ľudské telo je tvorené kosťami, šľachami a predovšetkým svaly. Svaly dokážu zaistiť krásne telesné kontúry, ale aj silu. Ovšem, nielen vplyvom nedostatku pohybu a zlé stravy, ale aj vplyvom starnutia môžu začať ubúdať. Dá sa tento jav nejako zastaviť? Prípadne, ako vybudovať a udržať si svaly v pokročilom veku?

Keď nám bolo dvadsať, stačilo sa párkrát ukázať v posilňovni a svaly narástli prakticky samy. Potom sme ale začali chodiť do práce, veľa času sme začali tráviť v aute, alebo pri počítači a svaly sa začali nahrádzať tukom.

Postava sa ale zhoršuje aj vplyvom starnutia. Nech totiž chceme, alebo nie, ľudský metabolizmus sa začína v priebehu rokov citeľne spomaľovať. Čo vedie nielen k nadobúdanie na váhe, ale aj k strate aktívnej svalovej hmoty.

Keďže si mnohí z nás nechce pripustiť, že raz skončí ako guľôčky, mrkneme sa na to, ako spoznať, že má percento vašej svalovej hmoty v tele zostupnej tendencie. A tiež na to, čo možno so stratou svalov následkom vyššieho veku podniknúť.

strata svalovej hmoty

Čo môže za úbytok svalovej hmoty?

Strata svalovej hmoty môže postihovať jedinca nad 50 rokov. Keďže môže viesť k nižšej kvalite života, je dôležité sa na tento problém trochu pripraviť.

Za úbytkom aktívnej svalovej hmoty môže byť:

  • Imobilita a nedostatok pohybu
  • Nevhodná strava (zvlášť, ak je v nej málo bielkovín)
  • Zápal (reumatoidná artritída, Crohnova choroba …)
  • nadmerný stres

Mnohé z týchto problémov sa dá našťastie riešiť. V prvom rade by ste sa mali zamerať na kvalitu svojho jedálnička. Máte v ňom dostatok bielkovín? Ak nie, skúste sa zamerať na vyhľadávanie ich zdrojov. Nemusí ísť len o mäso, ale aj o tofu či o strukoviny.

ako nabrať svaly

Ďalej by ste mali pridať pravidelný pohyb. A to aj keď ste mobilný a chodíte do práce. Celodenné sedenie, alebo ležanie totiž tiež dovedie urobiť svoje. Ak neviete ako začať, skúste s dlhšími prechádzkami. A potom sa môžete pustiť napríklad do pešej turistiky, alebo nordic-walkingu. Dobre vám urobí aj tanec alebo plávanie.

V neposlednom rade, nemali by ste ignorovať svoje zdravotné problémy. Nezabúdajte chodiť na preventívne prehliadky a vôbec sa nebojte pre seba urobiť po stránke zdravia a jeho kontroly niečo navyše. A nezabudnite sa venovať činnostiam, ktoré vám robia dobre.

Príznaky a prejavy

Jedným z prvých príznakov je slabosť, ktorá je spôsobená nedostatkom svalov. Táto slabosť sa môže v neskorších štádiách prejaviť aj tým, že máte problém zdvihnúť objekty, s ktorými ste predtým nemávali problémy.

Úbytok svalovej hmoty sa môže prejavovať aj tým, že vám všetko dlhšie trvá. Aj obyčajná chôdza. Svaly totiž majú schopnosť rozpohybovať celý aparát. Keď chýba, ide to oveľa horšie. Ďalším možným príznakom môže byť aj úbytok váhy bez akejkoľvek snahy o chudnutie. Nemožno ale vylúčiť, že ide o prejav iného zdravotného problému. (Rakovina, problémy so štítnou žľazou …) Preto sa najprv objednajte na prehliadku k lekárovi.

ako nabrať svalovou hmotu

Ako nabrať a udržať svalovú hmotu?

Vašou odpoveďou by mal byť pohyb. Je jedno, že vám na začiatku príliš nepôjde. Je ale dôležité, aby ste zostali po fyzickej stránke čo najviac aktívne. Vhodné je napríklad cvičenie s cvičebný gumou. Pokojne aj s takou, ktorá má trochu väčší odpor.

Ďalej, skúste:

  • Fitness
  • Chôdzu
  • Jesť dostatok proteínov
  • Vitamín D
  • Nenasýtené mastné kyseliny Omega-3

Tiež nezabúdajte na to, že akonáhle sa vám podarí tento problém stabilizovať, či dokonca zvrátiť, mali by ste u nového životného štýlu vydržať. V opačnom prípade sa môže váš fyzický stav opäť zhoršiť. Ako už bolo povedané, taktiež nezabúdajte na pravidelné preventívne prehliadky u lekára.

Keďže sa v staršom veku muži stretávajú aj so stratou energie, možno v tomto období vyskúšať doplnky stravy na podporu mužskej vitality s obsahom byliniek.