Ako riešiť erektilnú dysfunkciu?

Kvalitný sexuálny život je pilierom prakticky každého spokojného vzťahu. Keď niekedy nemáte na milovanie náladu, je to pochopiteľné. Čo ak by ste ale chceli, ale nemôžete? Potom je celkom možné, že trpíte erektilnou dysfunkciou. Čo za ňou môže byť? A dá sa jej nejako predchádzať?

Otázka mužstva je veľmi spájaná s tým, či je muž schopný vykonať sexuálny styk. Je preto celkom pochopiteľné, že muži, ktorí ho dlhodobo nemajú, môžu zažívať pocit menejcennosti. A o tomto probléme z mnohých dôvodov nehovorí. Dokonca ani so svojím lekárom.

V tejto chvíli je ale potrebné zdvihnúť varovne prst. Okrem toho, že sa erektilná dysfunkcia negatívne podpisuje na psychickom stave muža môže mať negatívne dopady na spokojné partnerské spolužitie. Nehľadiac na to, že môže ísť o prejav nejakého vážneho zdravotného problému, ktorý treba liečiť.

Preto sa za svoje problémy nehanbite a prečítajte si, čo sa s nimi dá robiť.

Čo je to erektilná dysfunkcia a ako sa prejavuje

Čo je to erektilná dysfunkcia a ako sa prejavuje?

Erektilná dysfunkcia je názov pre niekoľko problémov, ktoré spôsobujú, že u muža nedochádza ku kvalitnej erekcii, ktorá by umožnila sexuálny styk. Prípadne, muž erekcie dosiahne, ale nie je schopný ju udržať. V neposlednom rade sem môže patriť aj predčasná ejakulácia.

Treba ale dodať, že niekedy má problémy s dosiahnutím erekcie každý muž. Napríklad kvôli stresu, nezhodám vo vzťahu alebo kvôli únave. A je to úplne normálne. Pokiaľ ale zlyhávate nápadne častejšie, alebo dokonca zakaždým, keď sa pokúšate o sexuálny styk, normálne to nie je a je potrebné sa objednať k lekárovi, ktorý sa pokúsi nájsť pravú príčinu vašich nových problémov.

Pokiaľ neviete, po čom ďalšom by ste sa mali pozerať, sledujte či:

  • Máte častejšie problémy s dosiahnutím a udržaním erekcie
  • Máte menšiu chuť na sex
  • Predčasne ejakulujete
  • Oneskorene ejakulujete
  • Netrpíte anorgasmiou (neschopnosťou dosiahnuť orgazmus aj po dostatočnej stimulácii)

Pokiaľ niektorý z týchto problémov trvá dlhšie ako 3 mesiace, je potrebné ho začať riešiť.

Vyšetrenie a prevencia erektilnej dysfunkcie

Vyšetrenie a prevencia

Muži majú strach o svojich problémoch s erektilnou dysfunkciou s niekým hovoriť. Dokonca aj s lekárom, ktorý im môže v mnohých ohľadoch pomôcť tento malér zvládnuť. Preto je potrebné najskôr zapracovať na svojom vnútornom nastavení, ktoré často bráni v tom, aby ste podnikli kroky, ktoré vám môžu pomôcť sa erektilnej dysfunkcie zbaviť.

Lekár sa s vami najskôr porozpráva o vašej rodinnej anamnéze a o vašich problémoch. Ďalej možno očakávať fyzickú prehliadku, počas ktorej si vypočuje vaše srdce a pľúca a vykoná ďalšie bežné úkony. Súčasťou prehliadky môže byť aj (bezbolestné) vyšetrenie prostaty.

Aby si urobil lepší obrázok o vašom živote, tiež vám môže položiť mnoho otázok. Jednou z nich môže byť otázka na nočnú, alebo na rannú erekciu. Prípadne sa vás spýta na to, ako často máte sexuálny styk. Pokiaľ sa na prehliadke neukáže nič konkrétne, lekár vás môže poslať na ultrazvuk. Tiež sa robí test vzorky krvi, alebo sa odoberá vzorka moču.

Čo sa týka prevencie, dôležitá je psychická pohoda, ktorou nasleduje pohoda vo vzťahu. Mužom neprospieva stres a fyzické vyčerpanie. V neposlednom rade je potrebné strážiť celkový zdravotný stav. (Negatívny vplyv má na erekciu cukrovka, ochorenie kardiovaskulárneho systému alebo depresia.)

Liečba erektilnej dysfunkcie

Liečba erektilnej dysfunkcie

Ak sa ukáže, že trpíte nejakou chorobou, ktorej vedľajším dopadom je strata erekcie, lekár vám nasadí vhodný typ liečby. Keď ju budete dodržiavať a budete sa riadiť pokynom lekára, vaše problémy v oblasti vášho sexuálneho života by mali postupom času samy odznieť.

Ďalej sa mužom odporúča:

  • Pracovať na kvalite vzťahu
  • Cvičiť Kegelove cviky
  • Užívanie byliniek a prírodných doplnkov stravy na podporu erekcie

Doplnky stravy na podporu erekcie sa väčšinou odporúčajú vo chvíli, keď nie je známa príčina vašich problémov. Prípadne vám ich môže lekár poradiť ako podporný prostriedok konzervatívnej liečby.

Medzi najbežnejšie používané bylinky v tomto kontexte patria ženšen, či škornice. Pozitívny vplyv na erekciu môže mať aj užívanie zinku. Je ale potrebné myslieť na to, že doplnky stravy s bylinkami nemajú účinok hneď potom, čo ich začnete užívať. Preto ich treba brať pravidelne a dlhodobo. Takže majte trochu trpezlivosti.