Čo je viscerálny tuk a ako sa ho zbaviť?

Každý človek sa rodí s tukovým tkanivom, ktoré má v jeho tele mnoho dôležitých funkcií. Náš súčasný spôsob života však môže prispievať k nekontrolovateľnému priberaniu. Keďže neexistuje nič také ako tuk, dnes sa pozrieme na to, akú funkciu má viscerálny tuk.

Nebyť tuku, nemali by sme k dispozícii dostatok energie v čase veľkého energetického stresu a utrpenia. Tuk v ženskom tele zasa pomáha vytvárať vhodné podmienky pre tehotenstvo.

Tuk je do určitej miery potrebný aj na fungovanie hormónov a na ochranu tela pred chladom a potenciálne nebezpečnými nárazmi, ktoré by mohli poškodiť orgány v brušnej dutine atď. Problémom však je, že v súčasnosti máme v tele nadbytok tuku.

Prečo je to tak? A čo sa s tým dá robiť?

čo je viscerálny tuk hodnoty

Čo je viscerálny tuk?

Keď sa na seba pozriete do zrkadla, pravdepodobne sa sťažujete, že už nemáte také brucho ako kedysi. Pravdou však je, že tuk, ktorý máme na sebe, nie je len jeden. Pokiaľ ide o viscerálny tuk, je oveľa nebezpečnejší ako podkožný tuk.

Tento tuk sa nachádza v hlbších vrstvách, kde sú uložené naše orgány. Zvyčajne hovoríme o pečeni, žalúdku a črevách. Môže sa však nachádzať aj v tepnách. Tento typ tuku by sa mal znížiť, pretože zvyšuje riziko mnohých závažných ochorení.

Optimálne hodnoty viscerálneho tuku

Sami nemôžete zistiť, koľko viscerálneho tuku máte v sebe. Z tohto dôvodu je vhodné navštíviť špecializovanú kliniku, ktorá má CT prístroj alebo iné zobrazovacie zariadenie. Keďže toto vyšetrenie je časovo náročné a drahé, častejšie sa používa metóda odpočítania približne 10 % vašej hmotnosti. Týchto 10 % by malo predstavovať (odhadom) váš celkový viscerálny tuk.

visceralny tuk testosteron mereni

Čo sa týka rizikovosti, odborníci odporúčajú sledovať svoj pás. U žien sa za kritickú hranicu považuje obvod pása 88,9 cm a viac. Pre mužov je problematická šírka pása, ktorá sa rovná alebo je väčšia ako 101 cm.

Viscerálny tuk a testosterón

Prítomnosť viscerálneho tuku v tele mužov sa považuje za normálnu. Na druhej strane, ak je ho veľa, môže mať na ich telo negatívne účinky. V súčasnosti sa napríklad diskutuje o tom, že väčšie množstvo viscerálneho tuku v brušnej dutine môže znamenať nižšiu hladinu testosterónu. Preto si u svojho ošetrujúceho lekára skontrolujte hladinu testosterónu.

Ako sa zbaviť viscerálneho tuku?

Nie je ľahké zbaviť sa viscerálneho tuku v brušnej dutine. Ak to s nápravou svojho súčasného stavu myslíte naozaj vážne, nezaobíde sa to bez trvalej zmeny vášho životného štýlu. Najviac vám pomôže pravidelné cvičenie a strava.

Ak neviete, kde začať, skúste:

  • Nejedzte polotovary
  • Obmedzte sladkosti
  • Zníženie úrovne stresu
  • Meditujte
  • Zhlboka dýchajte

V jedálničku majte dostatok zdravých potravín. Nemala by chýbať zelenina a ovocie, doplnené strukovinami a zdrojmi kvalitných bielkovín.

příčiny Ako sa zbaviť viscerálneho tuku

Aj keď to možno nechcete počuť, pitie alkoholu, ktorý obsahuje veľa kalórií, nie je pre vaše telo dobré. Ak sa ho nemôžete úplne vzdať, skúste ho aspoň výrazne obmedziť a sledovať, koľko toho za večer vypijete.

Rovnakú pascu predstavujú sladené nápoje, medzi ktoré patria sladená káva a čaj, limonády a džúsy. Skôr než sa nazdáte, výrazne prekročíte svoj denný príjem kalórií.

Keď sa zameriavate na cvičenie, je dôležité, aby ste si vybrali niečo, čo vás bude naozaj baviť. Pomôže vám aj to, ak sa rozhodnete cvičiť v dňoch, keď sa vám nechce. Po skončení sa budete cítiť oveľa lepšie a budete plní energie.

Ale najviac vám pomôže, keď si uvedomíte, že to všetko robíte pre seba. Až potom sa dostaví vôľa vytrvať.