Ako podporiť mužskú plodnosť a tvorbu spermií?

Plodnosť by nemala byť len problémom žien. Je to aj problém mužov. Najmä v súčasnosti, keď sa čoraz viac hovorí o klesajúcom počte mužských spermií. Navyše tie, ktoré sú v ejakuláte, nemusia byť kvalitné. Môžu byť lenivé, ale aj rôzne deformované. Existuje nejaký spôsob, ako zlepšiť stav a počet spermií?

Aj keď sú to ženy, ktoré podstupujú nekonečné vyšetrenia na klinikách asistovanej reprodukcie, keď majú problémy s počatím, problém môže byť na strane muža. Hoci sa to ťažko počúva, súčasný spôsob života má zničujúci vplyv na kvalitu spermií.

Z tohto dôvodu je dôležité, aby sa pri liečbe neplodnosti snažili obaja členovia páru. Len tak sa zvýši pravdepodobnosť, že sa vám napriek všetkým komplikáciám podarí počať (prirodzene).

Ale ako na to?

podpora mužskej plodnosti

Spermie a mužská plodnosť

Mužská plodnosť je do veľkej miery založená na počte a kvalite spermií. Ak spermie nemajú správny tvar, nie sú veľmi aktívne alebo ich nie je dostatok, nemusia sa stretnúť s uvoľneným vajíčkom. A tak nedochádza k počatiu.

Nakoniec sa to stane. Ale na základe chýb embrya môže žena o tehotenstvo prísť. Týmto spôsobom telo zabráni vývoju plodu, ktorý nemá šancu prežiť po narodení. (Chyby sa však môžu objaviť aj neskôr.)

Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby muži v produktívnom veku podstúpili test plodnosti a včas zistili, že majú problém, ktorý by mohol skomplikovať ich budúcnosť.

Čo ovplyvňuje mužskú plodnosť?

Spermie sú veľmi citlivé na to, aký je váš životný štýl. Z tohto dôvodu sa musíte vyhýbať čo najväčšiemu počtu hriechov.

Na spermie má zlý vplyv:

  • Fajčenie marihuany a fajčenie tabaku
  • Nadmerné pitie alkoholu
  • Obezita
  • Zlá výživa
  • Kontakt s toxínmi (rádioaktivita, určité druhy chemikálií v pracovnom prostredí…)

Som si istý, že vám nerobí dobre ani to, že sa celý deň nehýbete. Oplatí sa tiež zahodiť boxerky, ktoré môžu zvýšiť teplotu v intímnej oblasti (semenníky sú mimo tela, pretože spermie potrebujú na svoj rozvoj o niečo nižšiu teplotu). To isté platí pre príliš časté kúpanie v horúcej vode a nadmerné saunovanie.

čo škodí spermiám

Okrem toho mužskú plodnosť negatívne ovplyvňuje užívanie antibiotík, dlhodobá sexuálna abstinencia, neliečené pohlavné choroby, horúčka, chemoterapia alebo varikokéla.

tvorba spermii podpora a šport

Ako podporiť kvalitu a produkciu spermií?

Okrem vyššie uvedených tipov existuje niekoľko ďalších bodov, ktoré vám môžu pomôcť zvýšiť počet spermií, a tým zlepšiť vašu plodnosť.

V prvom rade by ste sa nemali pripraviť o kvalitný spánok. Pokiaľ ide o vitamíny, vaša strava by mala obsahovať vitamín C, vitamín D a vitamín E. Okrem toho môžete zvýšiť svoju plodnosť vyskúšaním doplnkov stravy so senovkou gréckou. Naopak, snažte sa vyhýbať sóji a výrobkom z nej.

Dlhodobý stres, ktorý môže byť dôsledkom osobných alebo pracovných problémov, môže mať tiež negatívny vplyv na vašu plodnosť.

Stres sa dá znížiť:

  • Športom
  • Meditáciou
  • Robiť niečo, čo vás baví
  • Zmenou pracovného prostredia

Je to však dlhý beh. Počítajte s tým, že zníženie stresu si bude vyžadovať pevné rozhodnutie a trpezlivosť.

V prípade, že chcete vyskúšať bylinky, budú sa vám hodiť doplnky stravy pre mužov. Ideálne sú viaczložkové, pretože účinky vitamínov, bylín a ďalších zložiek sa navzájom dopĺňajú.