Syndróm vyhorenia: Príznaky, liečba a prevencia

V súčasnosti sa na nás kladú veľmi vysoké nároky, ktoré by sme mali spĺňať za každých okolností. Ak tak neurobíme, dostaneme nálepku neúspešných, lenivých a neschopných ľudí, ktorí môžu ľahko prísť o prácu alebo sa rozviesť. Problémom je, že deň má len 24 hodín a ľudský mozog dokáže vykonávať len obmedzené množstvo práce. Ak sa rozhodnete prekročiť svoje limity, môžete si privodiť syndróm vyhorenia.

Hoci máme v porovnaní s našimi predkami moderné vymoženosti vrátane práčky, robotického vysávača a internetu, náš život je v skutočnosti oveľa náročnejší. Očakáva sa, že počas pracovného času budeme neustále v strehu a produktívni. Okrem toho dokážeme za deň zvládnuť toľko vecí, o ktorých by sa našim prababičkám pravdepodobne ani nesnívalo.

Kto si myslí, že keď je práca hotová, je čas na zábavu, nemôže byť ďalej od pravdy. Niektoré druhy práce nie sú v skutočnosti nikdy dokončené. Skoré dokončenie úlohy vedie k tomu, že nám nadriadení dávajú viac zodpovednosti a práce, takže pracovník prakticky nikdy nemá možnosť dôkladne si oddýchnuť. (A to nehovoríme o nárokoch, ktoré sú na človeka kladené aj doma.)

Ak sa dostanete do špirály produktivity, môže sa stať, že rovnako rýchlo ako vyhoríte, tak rýchlo vyhoríte aj vy. Ako spoznáte, že ste prekročili hranicu a že na vás útočí vyhorenie?

ako prekonať syndrom vyhorenia príznaky

Čo je syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia je stav, pri ktorom človek pociťuje fyzické aj psychické vyčerpanie. Tento stav často spôsobuje preťaženie v pracovnom a rodinnom prostredí. Syndróm vyhorenia pritom nie je ľahké rozpoznať.

Osoba, ktorá trpí syndrómom vyhorenia, môže mať problémy s dlhodobým neznesiteľným stresom a s plnením bežných každodenných úloh a činností. Syndróm vyhorenia pritom nezmizne sám od seba, človek, ktorý ním trpí, musí vykonať celý rad zmien, ktoré vedú k dlhodobo udržateľnejšiemu životnému štýlu.

Ako rozpoznať syndróm vyhorenia – príznaky

Medzi príznaky syndrómu vyhorenia patrí dlhodobé vyčerpanie s únavou. Môže vás bolieť hlava, žalúdok alebo si všimnete zmenu spánkových návykov. Typická je aj izolácia. V preklade môžete stratiť záujem o interakciu s rodinou, priateľmi a kolegami v práci.

Okrem toho sú pre syndróm vyhorenia typické fantázie zamerané na únik. Možno chcete ísť na sólo dovolenku alebo si predstavujete, že od všetkého fyzicky utečiete. V neposlednom rade môžete siahnuť po návykových látkach, ktoré vám „pomôžu“ uniknúť, aspoň psychicky. Môžete tiež zaznamenať častejšiu podráždenosť a nevoľnosť.

Fázy syndrómu vyhorenia

Syndróm vyhorenia má 12 fáz, z ktorých niektoré mu predchádzajú. V prvej fáze sa človek riadi svojimi túžbami a ambíciami. V druhej fáze si ich človek začne uvedomovať a snaží sa podávať čo najlepšie výkony. Nasleduje zanedbávanie osobných potrieb a záujmov. Potom sa objavia konflikty, po ktorých nasleduje nedostatok času na činnosti, ktoré človeka bavia.

fázy syndromu vyhorenia liečba

Potom má človek tendenciu popierať, že má problém. Následne sa človek stiahne a prestane sa stýkať s ostatnými, čo vedie k zmenám správania. Ďalším na zozname je depersonalizácia, pocit vnútornej prázdnoty, depresie a duševného alebo fyzického zrútenia.

Ako prekonať syndróm vyhorenia

Samotná práceneschopnosť nebude stačiť na zvládnutie vyhorenia. Jedinec, ktorý už má problém, musí vyhľadať odbornú pomoc a aktívne pracovať na zmene svojho životného štýlu. Nie je to vždy jednoduché, pretože musia bojovať s vlastným pocitom nedostatočnosti. (zrazu nie je aktívny, nič nerobí, úsilie prichádza nazmar atď.)

V prvom rade je dôležité nájsť zdroj syndrómu vyhorenia. Môžu to byť problémy v partnerských vzťahoch, neuspokojivá práca alebo zlý šéf. Syndróm vyhorenia môže prísť aj počas starostlivosti o člena rodiny, alebo ak „chceme mať všetko“. Východiskom môže byť vymyslieť nápady, ako sa odľahčiť. Dôležité je tiež hovoriť o svojich problémoch s ľuďmi, ktorým dôverujete. Potom si určte, aké sú vaše najväčšie priority. Ak môžete, delegujte to, čo je menej dôležité alebo čo nemusíte robiť sami, na niekoho iného. V neposlednom rade sa naučte nechať prácu v práci. Neberte si ho pravidelne domov.

Liečba a prevencia

Aby ste sa vyhli syndrómu vyhorenia, je dôležité sa o seba pravidelne starať. Mali by ste sa zdravo stravovať, hýbať sa a každú noc pokojne spať. Nie je hanba požiadať o pomoc, ak ju potrebujete.

Môžete tiež vyskúšať dlhodobé užívanie bylinných doplnkov stravy na podporu vitality.