Najlepšie bylinky proti únave a na dobitie energie

Únava je v určitých častiach dňa úplne prirodzená, ale nie vždy žiaduca. Najmä ak sa cítite unavení už ráno po prebudení. Čo môže za neustálu únavu? A existujú nejaké vitamíny a bylinky, ktoré proti nej dokážu bojovať?

Ľudské telo je úžasné. Okrem toho, že si veľa pamätá, má schopnosť podávať skutočne neuveriteľné fyzické výkony. Nie je teda divu, že po chvíli, keď sa cítime ako na koni a neporaziteľní, začneme pociťovať známky únavy.

Za normálnych okolností telo potrebuje len trochu odpočinku, dobre zvolenú stravu a kvalitný spánok. Problémom je, že to nie je vždy trvalé riešenie, ktoré by nás v našom hektickom živote udržalo na nohách.

Môžu vám pomôcť vitamíny a bylinky?

únava nedostatok energie bylinky

Príčiny únavy a nedostatku energie

Na to, či sa cítime unavení, má vplyv náš životný štýl, ako aj náš duševný a zdravotný stav. Je úplne pochopiteľné, že ak spíte len tri hodiny každú noc počas celého týždňa, nemáte dostatok energie na každodenné fungovanie.

Trochu prekvapivo môže byť únava spôsobená aj nedostatkom fyzickej aktivity, depresiou, obezitou, smútkom, nudou, anémiou, chrípkou a prechladnutím, cukrovkou, ochorením obličiek a pečene a mnohými ďalšími problémami. Preto sa treba zamyslieť nad tým, ako žijete a či nie je čas niečo aktívne zmeniť.

Pokiaľ ide o vitamíny, môžete ich skúsiť doplniť:

  • Vitamíny skupiny B
  • Železo
  • Tyrozín

Bylinky na energiu a proti únave

Ženšen

Bylinou číslo jeden, ktorá si dokáže poradiť s extrémnym pracovným zaťažením alebo pri štúdiu na skúšky, je nepochybne ženšen. Dajte si však pozor, aby ste si vybrali ten správny, ktorý sa označuje ako červený, čínsky alebo kórejský. Iné druhy ženšenu zvyčajne nie sú ženšenom.

bylinky proti unave a na dobitie energie

Ženšen môže podporiť ľudí so sedavým spôsobom života aj fyzicky veľmi aktívnych jedincov. Ak to však preháňate, môže to spôsobiť nespavosť.

Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris je dobrým pomocníkom pre všetkých, ktorí majú zníženú chuť na sex z dôvodu únavy. Ak vás to trápi a chceli by ste s tým niečo urobiť, doplnky stravy s ľubovníkom by mohli byť pre vás to pravé.

Kyselina listová

Kyselina listová nie je svojou podstatou rastlinná, ale je jedným z vitamínov skupiny B. Konkrétne ide o vitamín B9. 

Kyselina listová sa podieľa na tvorbe nových červených krviniek, ktoré sú dôležité pre prenos kyslíka a ďalších živín v tele. Ak máte v tele príliš málo kyseliny listovej, môže to viesť k anémii. Okrem toho môže nedostatok tejto látky spôsobiť depresívne stavy.

Medzi najlepšie zdroje kyseliny listovej v strave patrí avokádo, brokolica, špargľa, zelený hrášok, papája, banán a mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny.

bylinky na energiu

Maca

Netreba zabúdať ani na Macu peruánsku, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbenou u mnohých ľudí. Hlavne preto, že dokáže podporiť normálnu hladinu energie, ktorá je dôležitá pre stabilný výkon.

Užívanie doplnkov stravy s Maca peruana môže okrem iného pomôcť znížiť úzkosť. Určite sa teda oplatí vyskúšať ho tiež.

Zabudnite na domáce experimentovanie s bylinkami a namiesto toho vyskúšajte viaczložkové doplnky stravy s bylinkami na zvýšenie vitality a energie.

Vložiť komentár