Čo spôsobuje výkyvy nálad a ako ich zvládnuť?

Výkyvy nálad sa často spájajú so ženským hormonálnym cyklom. Pravdou však je, že aj muži sú ľudia, ktorí majú emócie. A to môže prirodzene ovplyvniť ich každodennú psychickú pohodu. Môže andropauza ovplyvniť zmeny nálady? A ak áno, existujú metódy, vďaka ktorým by sa váš život stal opäť znesiteľnejším?

Každý má niekedy zlú náladu. Môžu za to dopravné zápchy, do ktorých sa náhodne dostaneme cestou do práce. Môže to však byť aj dôsledok zlého spánku alebo sprievodný jav zdravotného problému (napríklad bolesť zubov je pre väčšinu ľudí naozaj nepríjemná.)

Odhliadnuc od bežných životných udalostí však zmeny nálady výrazne ovplyvňujú aj naše hormóny. Problémom však je, že v porovnaní s každodennými prekážkami, ktoré môžu ovplyvniť našu duševnú pohodu, si vplyv hormónov nemusíme nejaký čas všimnúť.

Preto sa pozrieme na to, čo by ste mali vedieť o zmenách nálady v andropauze.

příčiny výkyvů nálady

Najčastejšie príčiny výkyvov nálad

Výkyv nálady je stav, počas ktorého dochádza k rýchlej (a niekedy dosť drastickej) zmene duševného stavu. V jednej chvíli môžete byť veselí a šťastní. Ale v priebehu chvíle sa vaša nálada môže zmeniť na podráždenú, smutnú a depresívnu.

Medzi časté spúšťače zmien nálad patria:

  • Sťahovanie a zmena zamestnania
  • Stres a pocit preťaženia
  • Nedostatok spánku
  • Nezdravý životný štýl
  • Užívanie niektorých liekov

Ak zmena nálady nie je len krátkodobá a časom sa zhoršuje, môže ísť o vážnejší problém, ktorý môže riešiť len odborník. (Hovoríme napríklad o bipolárnej poruche osobnosti, veľkej depresii atď.)

Zo zdravotných dôvodov môžu zmeny nálady ovplyvniť aj Alzheimerova choroba, cukrovka, epilepsia, skleróza multiplex, Parkinsonova choroba, mozgová príhoda, ochorenie štítnej žľazy atď. Ak teda po určitom čase pozorovania príznakov nezaznamenáte žiadne zlepšenie, určite je rozumné nechať sa niekým vyšetriť.

Výkyvy nálady u mužov

Hoci sa často hovorí, že zmeny nálad sú výlučne ženskou doménou, v skutočnosti to tak nie je. Aj muži majú v tele hormóny, ktoré môžu časom začať slabnúť. Zvyčajne hovoríme o období stredného veku, keď sa u mnohých mužov začínajú prejavovať príznaky andropauzy. To nastáva, keď klesá testosterón. Keďže tento stav môže ovplyvniť aj celkovú kondíciu a zdravie, zlú náladu môžu podporiť aj iné existujúce problémy. (Priberanie na váhe, plešatenie, strata svalovej hmoty, nedostatok energie…)

výkyvy nálad u mužů

Výkyvy nálad pri andropauze

Aj keď máte pocit, že sa váš život pomaly končí, nedovoľte, aby vás čierne myšlienky zahnali do kúta. Správnou taktikou sa dá andropauza a výkyvy nálad prekonať. Jednou z metód je zníženie stresu. Aj keď sa o tom ľahšie hovorí, ako skutočne robí, pravidelná joga, meditácia a cvičenia všímavosti môžu pomôcť. Snažte sa tiež obmedziť pitie nápojov s obsahom alkoholu, kofeínu a pridaného cukru.

Ako sa vyrovnať s výkyvmi nálad a ako ich zvládnuť?

Ak vám vyššie uvedené tipy nepomohli tak, ako by ste chceli, možno by ste si mali začať viesť osobný denník. Dobrou voľbou je aj návšteva terapeuta, ktorý vám pomôže nájsť nový životný smer. Pravidelná sexuálna aktivita a šport tiež okamžite zlepšujú náladu. V neposlednom rade nezanedbávajte spánok a zdravú stravu, pretože nezdravý životný štýl má negatívny vplyv na hladinu testosterónu v tele.

Vyskúšajte tiež bylinné doplnky stravy na podporu vitality, ktoré obsahujú:

  • Ženšen
  • Maca peruánska
  • Kotvičník
  • Kyselina listová
  • Zinok

A ďalšie látky, ktoré sú prospešné pre mužov prechádzajúcich andropauzou.