Tribulus Terrestris: Podporuje silu a zdravie

Snáď žiadny muž si nepraje mať nedostatok energie, zlú náladu a nízke libido. Ako ale docieliť, aby k tomu nedošlo? Trebárs užívaním byliniek, ktorým veria ľudia naprieč históriou a kultúrami. Jedným z dobrých pomocníkov je napríklad kotvičník zemný. Viete, čo vám môže ponúknuť?

Dnešná doba je silne orientovaná na výkon. Všetci chceme veľa peňazí, veľký dom a auto a noci plné vášne až do vysokého veku. Kým najbohatší muži sveta majú všetko z toho, tí priemerní vo svojom živote narážajú na celý rad problémov. Ako je potrebné psychické a fyzické vyčerpanie z práce, zlá nálada z nesplatiteľné hypotéky alebo problém s nízkou hladinou testosterónu a libida.

Rozdiel medzi tým, ku ktorej skupine mužov sa budete radiť spočíva v tom, či ste ochotní vyskúšať niečo nové. Trebárs rastlinku menom Tribulus Terrestris.

čo je kotvičník zemný

Čo je to Tribulus Terrestris (kotvičník zemný)

Kotvičník zemný je rastlina pôvodom z ázijských štátov. Narazíme na ňu ale aj v Európe, Afrike a Austrálii. Patrí do rodu kacibovitých, pre ktorý sú typické vyššie dvojklíčnolistové rastliny. Vzhľadom k jeho účinkom sa kotvičník zemný často pridáva do výrobkov pre športovcov a do doplnkov stravy pre mužov.

Keby sme skúmali jeho zloženie, našli by sme v ňom rastlinnej anabolické steroidy (fytosteroly), alkaloidy a ďalšie látky, medzi ktoré patrí napríklad bioflavonoidy alebo triesloviny. Dokonca je v ňom prítomný aj vitamín C.

Účinky kotvičníka zemného

V tejto sekcii na nás čaká niekoľko právd a mýtov. A tým najväčším bude najlepší aj začať.

Všeobecne sa hovorí, že kotvičník zemný má priaznivý vplyv na telesnú kompozíciu a na zlepšenie výkonu. Čo je len mýtus. Vedci kotvičník predkladali hráčom ragby. Druhá skupina dostala placebo. A výsledok? Ani po piatich týždňoch nebol u žiadnej skupiny pozorovaný akýkoľvek rozdiel oproti pôvodnému stavu. U žien sa tento prieskum nerobil vôbec, ale predpokladá sa, že by výsledok bol rovnaký. Tiež sa nepreukázalo, že by kotvičník u ľudí zvyšoval hladinu testosterónu.

Keď sa však odpútame od športu a od výkonnosti, kotvičník vám môže reálne ponúknuť:

Účinky kotvičníka zemného

To, že kotvičník zemný nezvyšuje výkonnosť, ani hladinu mužského pohlavného hormónu nič neznamená. Zvlášť, keď môže mať pozitívny vplyv na vašu chuť sa milovať. Jedna štúdia (pozri Zdroje informácií) poukazuje na to, že mužom, ktorým bolo dva mesiace podávalo 750-1500 mg kotvičníku zemného pociťovali o 79% vyššia chuť na pohlavný styk. Zvýšenie sexuálnej túžby bolo zaznamenané aj u žien. Výsledok bol v ich prípade celých 67%. (Po dobu 90 dní im bolo podávané 500-1500 mg kotvičníka.)

Z ďalších sľubných účinkov kotvičníku by sme mohli spomenúť ešte diuretické účinky, posilnenie imunitného systému, schopnosť potláčať depresívne stavy alebo schopnosť zmierňovať zápaly. Ide ale až o rozpracovanej výskumy, takže si na finálne potvrdenie týchto pozitív budeme musieť ešte nejakú chvíľu počkať.

Užívanie kotvičníka

Kotvičník zemný je možné užívať vo forme čaju, alebo v podobe kvapiek. Nevýhodou však je, že v takom prípade k nemu zvyčajne nedostanete nič navyše.

uživanie kotvičnika zemneho

Preto by sme vám odporučili dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy, ktoré obsahujú aj ďalšie bylinky. Menovať by sme mohli senovku grécku, ženšen alebo macu peruánsku. Ženšen dokáže telu dodať energiu pre fyzický i pre mentálny výkon. Iné bylinky potom majú pozitívny vplyv na výšku libida a na zlepšenie nálady.

Zároveň u doplnkov stravy s Tribulus terrestris a ďalšími bylinkami nebudete musieť premýšľať nad vhodným dávkovaním. To už za vás dávno vyriešil výrobca, ktorý uvádza tieto informácie na obale výrobkov.

Skúšali ste niekedy kotvičník zemný? Ak áno, máte ho radšej samostatne, alebo ho kombinujete s ďalšími bylinkami?

Vložiť komentár