Nedostatok sexu: Príznaky a ako ho riešiť?

Sexu sa v dnešnej spoločnosti pripisuje veľká dôležitosť. Pravdepodobne preto, že už dávno neslúži len na plodenie potomkov, ale jeho úlohou je aj zdieľanie intimity a prehlbovanie medziľudských vzťahov. Čo keď ale máte sexu málo? Môže to mať nejaké negatívne účinky? A ako sa dá tento problém riešiť?

Sex je považovaný za biologickú potrebu. Cieľom väčšiny živých organizmov je množenie, bez ktorého by sme nemohli pokračovať na tomto svete ďalej. Človek sa zo živočíšnej ríše dávno vymanil. (Aj keď, úplne odlúčiť sa od nej nemôže. Alebo si to aspoň myslíme.) Do relatívne nedávnej doby však bolo výsledkom neuváženého sexuálneho spojenia (veľakrát nechcené) počatia.

Dnes už styk nutne neznamená, že za deväť mesiacov priletí bocian. Takže môžeme prevádzkovať sex čisto na potešenie.

Čo ak ale sex z nejakého dôvodu nemáte, alebo ho nie je toľko, koľko by ste chceli?

nedostatok sexu priznaky

Príznaky nedostatku sexu

V prvom rade treba povedať, že nedostatok sexu vníma každý človek inak. Zatiaľ čo pre niekoho je optimálna frekvencia styku raz za týždeň, alebo dokonca dvakrát do mesiaca, iní ľudia potrebujú sex aj niekoľkokrát denne. Určujúce je, či vám vaša frekvencia sexu vyhovuje. Ak áno, nie je čo riešiť.

Ak spokojní nie ste, môžete cítiť frustráciu a nadmerné sexuálne pnutie. Zvlášť, ak máte náprotivok, ktorý vás neustále odmieta a nechce vám povedať prečo. Nedostatok sexu môže v takom prípade spustiť pocity márnosti, opustenia a nízkeho sebavedomia.

Ako riešiť nedostatok sexu?

Ak ste single, máte to oveľa jednoduchšie. V dnešnej dobe existuje dosť internetových zoznamiek, ktoré sa špecializujú práve na to, že si dvaja ľudia dohovoria sex. Či to bude mať nejaké pokračovanie je potom čisto na vás.

V tomto prípade je ale potrebné povedať, že by ste mali dávať dobrý pozor na svoje zdravie a na prípadné otehotnenie náprotivku. Pokiaľ chcete s niekým spať bez použitia kondómu, vyžadujte testy na pohlavne prenosné choroby. (Vy ich samozrejme podstúpte tiež, inak to nebude fér prístup.) Tiež nie je vhodné sa spoliehať na to, že vám partnerka povie, že berie hormonálnu antikoncepciu. (Nie, že by vás chcela podviesť, ale ani HA nie je stopercentná a možno cez jej užívanie otehotnieť.)

Druhý variant predstavuje masturbácia, na ktorej nie je vôbec nič zlé. Prípadne si môžete objednať platenú spoločníčku. (K tomu ale uchyľuje len niekto. Je to na osobných preferenciách.)

Nedostatok sexu v manželstve

Nedostatok sexu v manželstve

Nedostatok sexu sa väčšinou spája s témou dlhodobých vzťahov. V prvom rade treba rozumieť tomu, prečo k nedostatku dochádza. Veľa pochopiteľné je to v prípade, že máte malé deti, ktoré vyžadujú veľa času, pozornosti a starostlivosti. Kvôli prerušovanému spánku navyše bývajú ženy aj unavené. Takže sú radi, keď môžu spať a ich sexuálny pud sa dočasne vypne. Veľkú úlohu zohrávajú aj hormóny. Najlepšou voľbou je teda to, že budete starostlivosť o deti a domácnosť spravodlivo zdieľať. Potom vám zostane dostatok času a energie na spoločné hrátky.

Ďalším problémom môže byť vzájomné odcudzenie. Za dobu vzťahu ste si na seba zvykli a vaše spoločné chvíle sú bez akejkoľvek sexuálnej iskry. Prípadne je sex pre partnerku nuda. Začnite tým, že si začnete vašej ženy viac všímať. Občas ju potešíte kvetinou, alebo inou drobnosťou, ktorá jej urobí radosť a zvýši jej sebavedomie. Tiež stavte na letmé dotyky počas dňa. (Poľubok, pohladenie po chrbte atď.) Partnerka si to všimne a vaše správanie ju motivuje k tomu, aby sa k vám pridala a robila radosť zase vám.

V neposlednom rade sa nebojte experimentovať v posteli. Skúste používať erotické hračky, maznať sa alebo sledovať filmy pre dospelých. Nič nie je zakázané. (Za predpokladu, že súhlasia obaja.) Ak nič z toho nefunguje, ale máte o zachovanie manželstva záujem, posledným riešením je manželská poradňa.

Aké má sex účinky na naše zdravie?

Keď sa budete riadiť vyššie uvedenými tipmi, môžete sa tešiť na pozitívne účinky sexu na váš organizmus. Sex prispieva k zníženiu krvného tlaku, podporuje zdravie srdca, zvýši vám libido, podporí váš imunitný systém a prispeje k pokojnejšiemu spánku.

Ako teda vidíte, cesta k sexu nie je taká zložitá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Len musíte vedieť, ako na to. Tiež nezabudnite vyskúšať dlhodobé užívanie doplnkov stravy pre mužov na podporu vitality, ktoré vám môžu pomôcť so zlepšením výkonu.