Vypadávanie vlasov u mužov: Príčiny a ako ho zastaviť?

Rednutie vlasov u mužov je pomerne častý problém, s ktorým sa mnohí muži musia naučiť žiť. Priznajme si však, že aj muži chcú byť obľúbení, takže nadmerné vypadávanie vlasov môže mať negatívny vplyv na ich sebavedomie. Aké sú príčiny vypadávania vlasov u mužov? A aké sú všetky spôsoby riešenia tohto problému?

Vypadávanie vlasov je normálny jav, s ktorým sa stretáva prakticky každý. V priemere nám denne vypadne 50 až 100 vlasov, ktoré sú následne nahradené novými. A tak to ide stále ďalej. V dôsledku rôznych životných okolností a chorôb však vlasy môžu vypadávať, ale nemusia dorásť. Takže časom sa na hlave môžu začať objavovať plešiny, ktoré naznačujú, že niekde je problém.

Ak sa chcete dozvedieť viac zaujímavých informácií o tejto téme, určite budeme radi, ak budete pokračovať v čítaní nasledujúcich odsekov.

Padanie vlasov u mužov príčiny

Padanie vlasov u mužov

Hoci vypadávanie vlasov je hlavným problémom žien, muži sú oveľa náchylnejší na trvalé vypadávanie vlasov (najmä v neskorších fázach života). Uvádza sa, že až u 85 % mužov dochádza k vypadávaniu vlasov okolo 50. roku života. A to je ešte lepší prípad. Niektorí muži môžu začať strácať vlasy ešte pred svojimi 21. narodeninami.

Niekedy môžu mať muži na hlave jasne ohraničenú časť vlasov bez vlasov uprostred. Môžu sa však potýkať aj s tzv. kútikmi alebo úplnou plešinou.

Aké sú jeho príčiny?

Jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov sú hormonálne zmeny, ktorými muži počas života prechádzajú. V niektorých prípadoch môže ísť aj o príznak vážnejšieho ochorenia. V neposlednom rade môže mať na vlasy negatívny vplyv aj stres, ochorenie štítnej žľazy, lupus, zlá vnútorná výživa atď.

Aký vplyv má na to testosterón?

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý mužom dodáva silu a agresivitu. Je tiež dôležitý pre budovanie aktívnej svalovej hmoty, pre udržiavanie nízkeho percenta telesného tuku v tele, pre silné kosti, sexualitu atď.

Hoci u mužov nedochádza v priebehu života k takému dramatickému poklesu hormónov ako u žien, ani u nich nie je hladina testosterónu počas života rovnaká. Uvádza sa, že približne od 35. roku života sa jeho množstvo v tele znižuje približne o 1 % ročne. A keďže ľudský organizmus je veľmi citlivý na hormonálne zmeny, je úplne pochopiteľné, že sa to na ňom čoskoro prejaví.

Pokiaľ ide o androgénnu alopéciu, ktorá tiež spôsobuje vypadávanie vlasov a je častejšia u mužov, testosterón ničí vlasové korienky, čo spôsobuje, že vlasy vypadávajú vo väčšej miere a už sa nenahrádzajú novými vlasmi. Nie všetci muži, u ktorých dochádza k vypadávaniu vlasov, však trpia týmto problémom, preto je dôležité zvážiť aj iné možné príčiny.

Ako zabrániť vypadávaniu vlasov u mužov

Ako zabrániť vypadávaniu vlasov u mužov

Prvým krokom môže byť dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy pre mužov, ktoré podporujú vitalitu a normálnu hladinu testosterónu v tele. Zvyčajne v nich objavíte vitamíny, bylinky a ďalšie látky, ktoré poskytnú vášmu telu náležitú starostlivosť.

Ďalej nezabudnite, že by ste mali prijať niekoľko opatrení, ktoré budú zahŕňať dlhodobú zmenu vášho životného štýlu. Hoci vás nechceme strašiť, to, ako sa k sebe každý deň správate, má zásadný vplyv na to, ako rýchlo vám budú vypadávať vlasy.

V tejto súvislosti sa odporúča podporovať používanie doplnkov stravy aj u mužov:

  • Abstinencia od nikotínu
  • Obmedzenie príjmu vitamínu A (ktorý môže mať negatívny vplyv na vypadávanie vlasov)
  • Zníženie stresu
  • Používanie šampónov s obsahom kofeínu

Ak sa cítite sebavedome kvôli stavu svojich vlasov, môže vám pomôcť zmena účesu. Ak máte na hlave plešinu, pravdepodobne nemá zmysel mať na iných častiach hlavy dlhé vlasy, ktoré by na ne upozorňovali.

V neposlednom rade môžete zvážiť aj transplantáciu vlasovej cibuľky. Ide však o finančne náročné riešenie (ktoré si často vyžaduje cestovanie do inej krajiny, aby ste našli dobré kliniky). Takisto však nemusí zabrániť tomu, aby ste jedného dňa opäť prišli o vlasy. Takže naozaj musíte zvážiť všetky pre a proti.

Keďže vypadávanie vlasov u mužov často neznamená, že sú vážne chorí, vo všeobecnosti sa odporúča zostať pozitívny, lepšie sa o seba starať a netrápiť sa toľko vypadávaním vlasov.