Zmeny nálady u mužov: Kedy je na vine andropauza?

Nie vždy máme dobrú náladu. Je to síce normálne, ale dlhodobá podráždenosť, depresia a hádavosť zvyčajne znamenajú, že s vami pravdepodobne niečo nie je v poriadku a potrebujete pozornosť. Aj keď muži neprechádzajú menopauzou, môžu u nich nastať zmeny nálady, ktoré môžu súvisieť s andropauzou. Čo s tým robiť?

Nálada človeka je dosť premenlivá, takže nemožno nikomu vyčítať, že nie je stále veselý a dobre naladený. Na druhej strane, naša nálada by mala byť väčšinou pozitívna alebo aspoň neutrálna. Navyše by sa nemala meniť každých päť minút.

Zatiaľ čo u žien sú výkyvy nálad celkom opodstatnené kvôli neustálemu kolísaniu hormonálnych hladín počas cyklu, u mužov to tak nie je. Ich hladina testosterónu sa v priebehu jedného dňa/mesiaca dramaticky nemenia.

Z tohto dôvodu je dôležité venovať pozornosť tomu, keď sa táto situácia zmení. Zrazu môžete byť častejšie podráždení a nepokojní. Prípadne môžete z veselosti upadnúť rovno do depresie.

Ako sa prejavuje zmena nálady u mužov? A aké môžu byť jej príčiny?

zmeny nálad andropauza

Ako sa prejavujú zmeny nálady?

Zmeny nálady sa často spájajú so staršími mužmi, ktorí pravdepodobne prechádzajú andropauzou (alebo krízou stredného veku). Podobne ako u žien, aj u mužov môže andropauza spôsobiť psychické aj fyzické problémy, ktoré môžu pomerne výrazne znížiť spokojnosť muža so životom.

Problém najčastejšie spoznáte podľa:

V neposlednom rade vašej nálade pravdepodobne nepomôže ani fakt, že počas milovania môžete zápasiť so sexuálnou dysfunkciou, čo tiež nie je pre zrelých mužov veľkou neznámou.

Pokiaľ ide o zmeny nálady, môžu sa vyskytnúť niekoľkokrát počas dňa. Prípadne môžete prejsť výraznou zmenou nálady v priebehu niekoľkých dní.

Ako si zlepšiť náladu? https://www.vitalfresh.sk/2021/05/28/ako-zlepsit-naladu/

Najčastejšie príčiny zmien nálady u mužov

Jedným zo spúšťačov môže byť už spomínaná andropauza, počas ktorej môže dôjsť k poklesu mužského pohlavného hormónu testosterónu.

Samozřejmě však nelze vyloučit, že se něco dlouhodobě pokazí, což může v člověku vyvolat mnoho negativních pocitů. Vzhledem k tomu, že se o vyjadřování emocí začalo opatrně mluvit teprve nedávno, mnoho mužů netuší, jak se vyrovnat se situací, když se jim něco nedaří. (Protože je to v mládí nikdo nenaučil a raději si vše nechávají pro sebe, což není zdravé).

Ak neviete, ktorou cestou sa vydať, vyskúšajte dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy pre andropauzu, ktoré obsahujú bylinky na zvýšenie energie a libida. Pomôcť môže aj zmena životného štýlu. V krajnom prípade potom môžete riešiť vnútorné problémy s kvalitným terapeutom alebo psychológom.