Hormonálna nerovnováha u mužov: Vieme, čo pomôže

Hormonálna nerovnováha nie je len doménou žien, hoci sa o nej ešte stále toľko nehovorí, môžu ju v zrelom veku zažiť aj muži. Keďže hormonálna nerovnováha u mužov má rovnako negatívny vplyv na kvalitu ich života, nižšie sa spoločne pozrieme na všetko, čo by ste o nej mali vedieť.

Muži určite nie sú takí neporaziteľní, ako si o sebe niekedy radi myslia. Pokiaľ ide o starnutie a fungovanie hormónov, sú rovnako zraniteľné ako ženy. Pokles hladiny testosterónu síce nespôsobuje úplnú stratu reprodukcie, ani nemusí trápiť každého dospelého muža, ale keď príde, očakávajte širokú škálu nešpecifických fyzických a psychických stavov, ktoré vás môžu dostať na dno síl.

Aké má hormonálna nerovnováha u mužov príčiny? A dá sa z toho nejako dostať?

hormonální nerovnováha u mužů příznaky projevy

Co je to hormonální nerovnováha?

Telo je do veľkej miery riadené hormónmi, ktoré nám hovoria, kedy je čas spať, kedy sme hladní a potrebujeme jesť alebo kedy máme chuť na sex. Hormóny sú v podstate chemickí poslovia ľudského tela, ktorí pochádzajú z endokrinných žliaz a krvným obehom sa dostávajú na miesto určenia, kde orgánom oznamujú, čo majú robiť.

Keď hovoríme o hormonálnej nerovnováhe, znamená to, že máte v tele príliš málo alebo príliš veľa určitých hormónov. Keďže telo je citlivé aj na skutočne malé zmeny, tie väčšie zvyčajne dosť výrazne ovplyvnia váš celkový stav.

Jej príznaky a prejavy u mužov

U mužov sa hormonálna nerovnováha prejavuje podobne ako u žien. Môžu byť napríklad náchylnejší k náladovosti a môžu rýchlejšie priberať na váhe (so zodpovedajúcim poklesom percenta aktívnej svalovej hmoty).

Tiež môžete zaznamenať:

A mnoho ďalších nepríjemných javov.

jak na hormonální nerovnováhu

Ako na hormonálnu nerovnováhu u mužov?

V prípade mužskej hormonálnej nerovnováhy sa môže použiť hormonálna liečba na podporu testosterónu. K tomuto riešeniu sa však neuchyľuje tak často, lekári túto liečbu navrhujú len niektorým a niekedy. (Napríklad to môže byť špeciálna terapia pre mužov v puberte, ktorí majú neobvykle nízku hladinu testosterónu atď.)

Ak sa ukáže, že vaše problémy spôsobujú problémy so štítnou žľazou, lekár vám predpíše aj špeciálny typ liečby (štítna žľaza má veľký vplyv na hormonálnu činnosť človeka).

Najčastejšie sa však mužom odporúča dlhodobá zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa viac spánku, zdravšiu stravu a aktívny pohyb (v ideálnom prípade ide o silový tréning, ktorý môže podporiť normálnu hladinu testosterónu v krvi).

bylinky na hormonální nerovnováhu

Bylinky na srovnání hormonů

Veľmi obľúbené medzi mužmi sú aj bylinné doplnky stravy na vyrovnanie hormónov, podporu vitality a energie, ktoré sú vhodné na dlhodobé užívanie.

V tých kvalitných sa v zložení nachádza:

A mnoho ďalších látok, ktoré dodávajú telu energiu, prispievajú k zlepšeniu nálady, posilňujú imunitu a normálnu kostnú hmotu, znižujú hladinu stresu a úzkosti, podporujú spánok a mnohé ďalšie dôležité telesné procesy, ktoré vedú k podpore normálneho stavu mysle a tela.