Je možné zabrániť starnutiu u mužov? Zvýšte hladinu testosterónu

Všetky živé bytosti na svete starnú od počiatku. Aj keď sa u detí tešíme z každej novej zručnosti, ktorú získajú, v určitom okamihu si začneme uvedomovať, že rýchlejší rozvoj už pravdepodobne nezažijeme. A ak áno, bude to len k horšiemu. Dá sa nejako zabrániť starnutiu? A ak nie, aké kroky možno podniknúť na jej spomalenie?

Spoločnosť je už niekoľko desaťročí poháňaná kultom mladosti. Ak chcete držať krok s dobou, nemali by ste mať vrásky, vaše telo by malo byť vždy pevné a štíhle a na hlave by ste nemali mať ani jeden šedivý vlas. Tento trend výrazne podporuje používanie Photoshopu a rôznych filtrov, ktoré nás dokážu na správnych miestach vytvarovať alebo vyhladiť.

Ale žijeme v reálnom svete, takže keď sa pozriete do zrkadla, musíte čeliť krutej realite. Ste opäť o rok starší a máte čoraz menej energie na veci, ktoré vás predtým zaujímali. A ani sex už nemusí byť taký, aký bol vtedy.

Než podlehnete životnímu pesimismu, podívejte se, jak si můžete udržet kondici co nejdéle.

stárnutí příčiny příznaky

Príčiny starnutia mužov

Starnutie je prirodzený proces, ktorý sa nevyhýba nikomu vrátane mužov. Z tohto dôvodu sa odporúča, aby sa muži naučili dodržiavať zásady zdravého životného štýlu už v mladosti, čo im môže pomôcť predchádzať rôznym vážnym problémom. (Kto by sa staral o to, aby dostal cukrovku druhého typu úplne zbytočne, že?) To, ako starnete, závisí aj od genetiky (napríklad ľudia, ktorí majú mladšie vyzerajúcich príbuzných, majú aj napriek vyššiemu veku tendenciu vyzerať mladšie), ale väčšinu príčin starnutia máme stále vo svojich rukách.

Čo urýchľuje starnutie?

Ak sa zameriame na spomínaný životný štýl, na to, ako vyzeráte a ako sa cítite, má vplyv mnoho rôznych faktorov.

Môžeme spomenúť napríklad:

  • Fajčenie
  • Nadmerné pitie alkoholu
  • Užívanie drog
  • Dlhodobý nedostatok spánku
  • Nezdravá strava
  • Zanedbávanie prevencie
  • Nedostatok cvičenia

Niekedy je starnutie aj o našom prístupe k nemu. Preto je dôležité starať sa aj o svoje duševné zdravie.

3 tipy na spomalenie starnutia

Zdravý životný štýl

Čím skôr s týmto bodom začnete, tým lepšie to pre vás bude. Na druhej strane, zmenou životného štýlu vo vyššom veku môžete tiež zabezpečiť, aby sa u vás na poslednú chvíľu nevyskytlo závažné ochorenie.

jak zpomalit stárnutí

K zdravému životnému štýlu určite patrí aj správne zostavená strava, ktorá by mala obsahovať čo najviac čerstvých potravín bohatých na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Snažte sa tiež vyhýbať alkoholu a potravinám, ktoré síce na krátky čas uspokoja vaše chuťové poháriky, ale potom prispievajú k priberaniu.

Zvýšení hladiny testosteronu

Starnutiu môžete čeliť aj zvýšením hladiny testosterónu. (Uvádza sa, že jeho pokles nastáva vo veku 30-35 rokov.) Vhodným riešením je dlhodobé užívanie doplnkov stravy na podporu vitality a testosterónu, ktoré obsahujú vitamíny, byliny a ďalšie dôležité látky. (Senovka grécka, ženšen, zinok…) Okrem toho dobre zostavené zloženie pomáha podporovať chuť na sex a dopĺňať energiu.

Ochrana pred vonkajšími vplyvmi

Vaša pleť nebude tak starnúť, ak budete hydratačný krém používať dvakrát denne. (Dnes existujú aj špeciálne krémy pre mužov.) Slnko vašej pleti tiež neprospieva, preto sa každý deň natierajte krémom s ochranným faktorom SPF (vrásky sa tak nebudú tak prehlbovať.) Mali by ste tiež piť veľa vody. Pokiaľ ide o ochranu pred stresom, skúste meditáciu alebo všímavosť. Ak je to potrebné, k lepšiemu pocitu vám môžu pomôcť aj pravidelné návštevy terapeuta, ktorý dokáže rozpliesť aj veľmi ťažké životné situácie.