Vitamíny na energiu: Ktoré pomôžu proti únave?

Nedostatok energie môže časom trápiť takmer každého. Menej energie je totiž jednou z neoddeliteľných súčastí vyššieho veku. Napriek tomu by ste sa nemali nechať touto komplikáciou znechutiť, pretože môže ísť len o nedostatok niektorých dôležitých živín. Viete, na ktoré vitamíny by ste sa mali zamerať pri nedostatku energie?

Rozmýšľate každé ráno, kam sa uberá vaša energia? Ak áno, myslíme si, že ide o skutočne nepríjemný problém, na ktorý neexistuje jednoduché riešenie. Ale skôr než začnete nariekať nad tým, aký je život nespravodlivý, skúste sa zamyslieť nad tým, ako vyzerá vaša rutina. Máte v strave dostatok ovocia, zeleniny a iných zdrojov vitamínov? Ak nie, možno je pes pochovaný práve tam.

Viete, na ktoré vitamíny proti únave sa pri dopĺňaní energie zamerať?

vitamíny proti únave

Ako sa prejavuje únava?

Únava má rôzne podoby. V prvom rade sa môžete cítiť ospalí a trpieť veľkým nedostatkom energie. Ale môžete mať aj menej chuti do života

Môžete tiež zaznamenať:

Vitamíny na energiu a proti únave

Ľudské telo potrebuje na svoj život všetky druhy vitamínov. Niektoré sú však lepšie ako iné na doplnenie energie a zlepšenie vitality. Ale ktoré to sú?

Vitamín B6

Vitamín B6 je dôležitý pre náš nervový systém a správne fungovanie metabolizmu. Okrem toho sa bez neho ľudský imunitný systém nezaobíde. 

Jeho príjem je dôležitý aj kvôli:

  • Normálna mozgová aktivita
  • Ochrana tela pred znečistením ovzdušia
  • Produkcia hemoglobínu

Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje anémiou, depresiou, oslabením imunitného systému a zmätenosťou.

vitamíny na energiu

Vitamín B12

Vitamín B12 je pre ľudský organizmus životne dôležitý, ale musíme si ho dodávať z vonkajších zdrojov. Pomáha predchádzať anémii (ktorá spôsobuje únavu), podporuje normálne zdravie kostí, znižuje riziko depresie a dodáva ľuďom energiu.

Nedostatok vitamínu B12 je obzvlášť nebezpečný pre starších ľudí a osoby, ktoré dodržiavajú špecifické druhy stravy (vegetariáni, vegáni…).

Vitamín C

Vitamín C je známy antioxidant, ktorý chráni bunky pred predčasným starnutím. Podľa nových informácií je jeho príjem spojený aj s podporou vitality, pretože môže znížiť pocit únavy. Z tohto dôvodu sa jeho užívanie odporúča fyzicky aktívnym osobám, ktoré vďaka nemu môžu dosahovať lepšie športové výsledky.

Čo ďalšie vám pomôže?

Dobrým tipom je aj užívanie byliniek proti únave. Veľmi obľúbenou bylinou je v tomto smere ženšen, ktorý je populárny najmä v Ázii. Nemôžete však vynechať guaranu, ktorá je ďalším prírodným stimulantom. Muži v období andropauzy užívajú aj doplnky stravy na zvýšenie vitality a energie, ktoré obsahujú kotvičník zemný, senovku grécku a vyššie uvedené vitamíny na zvýšenie energie.

Vložiť komentár