Čo pomôže pri andropauze? Príčiny a prejavy

To, že ženy prechádzajú menopauzou, všetci tak trochu vieme. Ale vedeli ste, že existuje aj mužský ekvivalent nazývaný andropauza? Ak nie, nižšie sa pozrieme na to, či ním prechádzajú všetci muži bez rozdielu a aké sú jeho príznaky.

V porovnaní so ženami je hormonálna aktivita mužov relatívne stabilná. Zároveň pre ne neexistuje žiadne pevné časové obdobie, s ktorého uplynutím by stratili plodnosť. To však neznamená, že niektorí muži nemôžu v určitom období svojho života pociťovať príznaky, ktoré sa podobajú ženskému prechodu.

Zaujímavé však je, že andropauza nie je pre mužov „povinná“. Nie každý ňou prechádza, takže pre tých, ktorí ňou prechádzajú, môže byť zvládanie tejto situácie o to horšie, že sa nemusia cítiť správne v porovnaní s rodinnými príslušníkmi a známymi.

kedy prichádza andropauza príciny

Čo je andropauza a kedy prichádza?

Ako už bolo spomenuté, andropauza je pojem, ktorý je (v prenesenom význame a s ohľadom na existujúce rozdiely) ekvivalentom ženského prechodu. Najčastejšie je tento jav vyvolaný zmenou hladiny hormónov. (Uvádza sa, že u mužov začína hladina testosterónu postupne klesať okolo 30. roku života, ale pokles nie je taký prudký ako u žien.)

Hoci neexistuje jednotný vek, v ktorom sa u mužov môže vyskytnúť andropauza, najčastejší vek je okolo 50 rokov a viac.

Existujú príčiny mužského prechodu?

Za hlavnú príčinu andropauzy sa považuje pokles hladiny testosterónu. Nemusí to však byť len záležitosť prírody, pretože na hladinu testosterónu má vplyv aj náš dlhodobý životný štýl. Je asi samozrejmé, že ak málo spíte, nie ste fyzicky aktívni a máte stravu plnú nezdravých potravín s nízkym obsahom živín, váš testosterón klesá oveľa rýchlejšie.

Ako ovplyvňuje naše zdravie?

Príznaky andropauzy sú pomerne rôznorodé, takže každý muž môže andropauzu prežívať trochu inak.

Medzi najtypickejšie príznaky v tejto súvislosti patria:

Ako teda vidíte, andropauza môže mať na mužov dosť výrazný vplyv. Slabé kosti zvyšujú riziko zlomenín, nespavosť zvyšuje pravdepodobnosť nehody, ktorá môže mať veľmi vážne následky. Pokles mužských hormónov preto netreba podceňovať.

Čo pomôže pri andropauze

Čo pomôže pri andropauze?

Pri andropauze vám pomôže cielená zmena životného štýlu. Jedným z hlavných pilierov môže byť dlhodobé užívanie doplnkov stravy pre mužov na podporu vitality a libida, ktoré obsahujú bylinky.

V ich zložení hľadajte:

A ďalšie látky, ktoré prispievajú k normálnemu stavu libida, energie, kostnej hmoty atď.

Prospeje vám aj dobrý spánok a športová aktivita, pričom uprednostňujete silové cvičenia. Samozrejmosťou by mala byť aj zdravá strava s dostatočným množstvom bielkovín, vitamínov a ďalších živín.

Odporúča sa tiež znížiť stresovú záťaž, ktorá má tiež negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Môžete začať cvičením jogy, písaním denníkov a meditáciou. V neposlednom rade sa pokúste vzdať svojich zlozvykov, medzi ktoré patrí fajčenie a nadmerné pitie alkoholu.