Testosterónové tablety: Ako ich vybrať a kedy pomôžu?

Ak bojujete s myšlienkou, že v určitom okamihu vášho života začínate pociťovať prirodzený pokles testosterónu, pravdepodobne hľadáte spôsoby, ako tento proces zvrátiť. Jednou z možností sú testosterónové tablety. Sú však vhodné pre každého? A existujú k nim nejaké voľne predajné alternatívy?

Testosterón je hlavný mužský pohlavný hormón, ktorý začína v tele prevládať od obdobia dospievania. Práve v tomto období ho máte najviac, čo z veľkej časti vysvetľuje, prečo prakticky neustále myslíte na sex.

Tento stav však netrvá dlho. Približne od tridsiateho roku života začne testosterón postupne klesať. V porovnaní so ženami to však nie je také drastické, uvádza sa približne 1 % ročne. Dlhú dobu teda nemusíte zaznamenať vôbec žiadnu zmenu.

Ale keď vstúpite do stredného veku, zvyčajne nastane prvé lámanie chleba. Môžete si zrazu všimnúť, že máte na tele viac tuku. Môžete tiež stratiť aktívnu svalovú hmotu, môžete byť náladovejší a môžete mať menšiu chuť na sex. To všetko sú príznaky toho, že vaša hladina testosterónu nemusí byť na takej úrovni ako predtým.

Hoci ide o úplne normálny proces, jeho rýchlosť môže byť zvýšená nezdravým životným štýlom, ktorý má negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Z tohto dôvodu sa mužom oplatí, keď proti nemu bojujú na viacerých frontoch.

čo sú to testosterón tablety

Čo sú to testosterónové tablety?

Testosterónové tablety sú spoločným (ľudovým) názvom pre všetky prípravky, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zvýšenie hladiny testosterónu. Nie je však úplne presný, pretože zvyčajne zahŕňa tak konvenčné lieky na zvýšenie hladiny testosterónu (čo je technicky hormonálna liečba), ako aj voľnopredajné výživové doplnky, ktoré sa snažia riešiť problém prirodzeným spôsobom.

Ako si správne vybrať?

Problém s výberom testosterónových tabliet spočíva v tom, že máte plnú kontrolu nad nákupom výživových doplnkov pre mužov, ale klasické testosterónové tablety môže predpísať len lekár. Takže bez jeho súhlasu sa k nim vôbec nedostanete.

Tablety na predpis

Tablety na predpis môžete dostať len vtedy, ak navštívite lekára, ktorý posúdi, že existuje relevantný dôvod na ich predpísanie. Tým môže byť napríklad to, že máte od narodenia hormonálnu abnormalitu, ktorá spôsobuje, že vaše telo neprodukuje toľko testosterónu, koľko by malo. (A ktorá spôsobuje napríklad to, že sa fyzicky nevyvíjate správne.) Prirodzený úbytok testosterónu zvyčajne nie je relevantným dôvodom na ich predpísanie.

Zároveň by sme vás chceli upozorniť, aby ste sa nepokúšali nájsť tieto lieky na internete, pretože sa tak dostávate do rúk obchodníkov, ktorí vám môžu predať falšované lieky. Prípadne si môžete ublížiť. Navyše predaj liekov na predpis cez internet je nezákonný, takže vám to za všetky tieto problémy určite nestojí.

Prírodné doplnky stravy

Namiesto lákavého úsilia získať tabletky na predpis najprv vyskúšajte dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy pre zrelých mužov, ktoré podporujú vitalitu, sexualitu a ďalšie oblasti, na ktoré má testosterón zásadný vplyv.

Tieto doplnky stravy sa najčastejšie nachádzajú bez lekárskeho predpisu v lekárňach alebo na internete. Okrem toho, že majú vo svojom zložení komplex viacerých látok, môžete sa držať aj jasne definovaného dávkovania.

testosterón tablety bylinky

Aké látky by mali obsahovať?

Prírodných doplnkov stravy pre zrelých mužov je na našom trhu nespočetné množstvo. Aj pri kontrole jednotlivých obsahov zistíte, že niektoré sú kvalitnejšie ako iné. Ako si teda vybrať správne hneď na prvýkrát?

Pri čítaní etikety dávajte prednosť zloženiu, v ktorom sa nachádza:

A ďalšie látky, ktoré prispievajú k normálnej kostnej hmote, podporujú normálnu plodnosť, normálnu hladinu energie, podporujú libido a normálnu náladu. Nezabudnite však, že výsledky sa zvyčajne nedostavia zo dňa na deň, preto je dôležité užívať tieto doplnky stravy dlhodobo a každý deň.

Ak ich podporíte aj redukciou stresu, dostatočným spánkom, cvičením a zdravou stravou, určite sa budete čoskoro cítiť lepšie.